Hur blodsutgjutelsen började i Bangladesh

För att förklara dagens nuvarande situationer i Bangladesh behöver jag prata om lite tidigare historia och hur islamist extremismen har vuxit sig stark i Bangladesh. Då kan det av och till bli lite lättare att förstå hur det ser ut vad gäller den förfärliga hemska sociala situationen i nuvarande Bangladesh.

På 80 talet åkte många Bangladeshiska religiösa människor till Afghanistan för att delta med Afghan mujahedin organisation som är en organisation av religiösa och radikala extremist grupp som kämpar emot yttrandefrihet, demokrati och socialism. Mujahedin betyder soldat av Islam som kämpar för Islamismen för sitt och andra islamiska länder. När de Bangladeshier kom tillbaka till Bangladesh då gick de samman och bildade en grupp som hette Taliban mujahedin gruppen i Bangladesh.

Efter andra världskriget började ena sidan, Sovjetunionen att sprida sina ideologier i namn av “kommunismen” runt om i världen och på andra sidan började Saudi Arabia med hjälpt av USA och med sina arabiska allierade att sprida sina Wahabi och Salafi ideologier runt i de muslimska länderna och i världen.

Saudi Arabia satsade många miljarder dollars till u-länder och västvärlden. I början av 70 talet byggde Saudi Arabia en av de första stora moskéerna i Belgien. Efter attacken i Belgien 2016 ville Belgiens regering då kontrollera vad moskén håller på med och sedan stoppa regeringens alla saudiska wahabi, Salafi ideologier i alla andra moskéer i Belgien. När Bangladeshi taliban mujahidin grupp kom tillbaka till Bangladesh i 70/ 80 talet så började de bygga massor av koranskolor samt moskeer  runt om i hela Bangladesh. Från dessa fick de massor av pengar från Saudi Arabia och deras allierade. Det var början att plantage växt av extremist Banjanträd i Bangladesh.

1974 började bangladeshiska extremistgrupper sin första demonstration mot diktare Daud Haider. Mellan 1993/1994 gick demonstrationer mot professor Dr Ahmed Sharif och Taslima Nasrin.

På grund av detta tvingades Daud Haider och Taslima Nasrin lämna landet. Mot Taslima Nasrin demonstrerade hundra tusentals islamist jihadiser på gatorna i Dhaka. Taslima Nasrin flydde till Sverige. Professor dr Ahmed Sharif anfölls av jihadister och sedan kastade jihadisterna en bomb hos dr Sharif.  Förhoppningsvis blev inte någon skadad.

De islamistiska extremistgrupperna hatar och hotar allmänna folk, sekulära folk och även regeringen sedan länge, de är idag många olika grupper som arbetar tillsammans. De är livshotande för regimen. Men sekulära författare och diktare trodde först inte alls att Jihadister kunde attackera dem men sanningen var en helt annan histora. Vi allmänna folk underskattade dem och deras förmåga. De fick kapacitet.

Under 1999attackerades en av Bangladesh mest kända och folkkära diktare Shamsur Rahman isitt eget hem av Harkat-ul-jihadAl-Islami Bangladeshi (HUJI). Diktaren blevinte skadad men hans fru blev skadad.

The government has denied the Islamic State group’s claim of responsibility for the attack that left 28 dead, including six attackers and 20 of the hostages.

Först planerade Huji att döda alla kända intellektuella, författare, diktare och sekulära kända professorer i olika universaliteter runt om i Bangladesh. Precis som de gjorde under 1971 innan Bangladesh blev befriat och ett självständigt land från Västra-Pakistan. Huji gjorde det på samma sätt igen och drömde att Bangladesh skulle bli ett land som Afghanistan enligt polismyndigheten. Poliserna arresterade nio Huji medlemmar som var involverad i attacken. Då vaknade nästan hela Bangladesh och reagerade mot attacken. Och alla allmänna folk reagerade emot det och undrade hur man kan attackera en sådan känd person som var diktare och författare. Det var början på extremistsstorm.

Professor Dr. Humayun Azad var en annan av de mest folk-kära författarna och lärare på Dhaka universitet i Bangladesh. Han talade ofta på olika seminarier och skrev i sina böcker vilka typer av jihadister som ockuperar vårt samhälle och kraschar vår kultur och värdighet. Delwar Hossain Saidi var en av mest kända religiösa partiledare i Jamate-i -islami. Delwar Hossain Saidi talade i parlamentet om att Humayn Azad är en usel person, en ateist som förolämpa Islam och har därför ingen rätt att leva. Den 27 februari 2004 klockan 21:00 attackerade JMB (Jama’atul Mujahideen Bangladesh) på Humayn Azad med machete eller stora yxor för att döda honom nära Dhaka Universitetet när han promenerade från bokmässa till sitt hus.  Året 2004 dödade JMB en annan diktare som hette Sagor. Sagor skrev en poesibok som heter “NARI TUMI MANUSH CILE KOBE “.


The legendary writer and professor of Bangla literature at Dhaka University was hacked on Feb 27, 2004 on the campus when he was returning from the Amar Ekushey Book Fair.

1998 bombade HUJIoch JMB Bengaliska kulturfester och biografer. Hundratals människor dödades. Avde som dödades var de flesta sekulära aktivister eller medlemmar i progressivapartiet. 2005 tvingades regeringen att agera mot Huji och JMB som redan varstarkt spridda och organiserade i hela Bangladesh.

2007 kom en nytrend i datorvärlden som kallas bloggning. Man kunde skriva på nätet vad somhelst i sin blogg. Det var en främsta frihet för alla. I början av den tidenvisste regeringen inte alls mycket om vad det betydde “BLOGG”. Men såsmåningom noterade staten att BLOGGNING kan bli ett hot mot staten i framtiden.Deras misstankar var rätt. Bloggaren började skriva mot regering, religion, pseudovetenskapsamt sociala normer och maktkorruption osv. Regeringen kände att den blev hotadav bloggare. Efteråt skapade regeringen nya lagar och regler mot bloggning samtbloggare. Enligt den nya lagen kontrollerade regeringen bloggning och bloggarevad de skriver.  Samtidigt spioneradeislamist jihadister och deras aktivister på bloggen vad/vem som skriver mot derasIslam. Jihadisterna gjorde sedan en namnlista på vem som är ateist ellerbloggare som skriver emot deras ideologier osv.

Slutligen börjadeIslamist Jihadisterna en våldsam hämnd på alla sekulära bloggare. i början av 2013började en ” GONOJAGORON MONCHO ” som betyder att en gigantiskfolkrörelse växte upp i Bangladesh. Under Gonojagoron moncho`s paraply samladesoch enades flera hundra tusentals människor i mitten av Dhaka, huvudstaden iBangladesh. De protesterade emot lagar som domstolen beslut, att en krigsherre,bedragare och bandit som hette Abdul Kader som inte fick rätt straff eftersomAbdul Kader var en av studenternas ledare. 1971 under ledarskap av Jamate-i-islamiparti mördades massor av oskyldiga människor då dagens Bangladesh (då kallatÖstern-Pakistan) kämpade för sitt eget självständiga land. 2013 börjadeJihadist terrorister en våldsam attack mot sekulära bloggare och författare. Dedödade först en av ledarna ur bloggarna från GONOJAGORON MONCHO. Han hette AhmedRajib Haider och var en arkitekt. En annan bloggare blev också huggen men hanklarade sig och överlevde.

Dr Avijit Roy som då bodde i USA innan han blev färdigutbildad från Bangladesh Engineering och Teknology universitet och jobbade som lärare på engagering-universitetet. Han grundade en av bengali onlines mest kända sekulära humanistiska rationalist blogg som hette WWW. MOUKTO-MONA. COM BLOGG. MUKTO-MONA betyder “FRI TÄNKARE “. Den bloggen skrevs, kritiserades och analyserade pseudovetenskap, filosofi, historia samt alla religiösa dogmatism osv.

I den plattformen samlades många sekulära författare, diktare, poeter och kritiska bangladeshier från runt om i världen. Muko-mona blogg blev mycket välkänd av bangla kommunen och speciellt av ungdomarna. Så småningom fick Avijit Roy hot och hat brev från jihadisterna. Men han brydde sig inte om det. Han har skrivit nio böcker om vetenskaplig litteratur, filosofi osv. Han kom till Bangladesh 2015 för att delta med sina två böcker i en av de största bokmässorna mitt i Dhaka. Den 26 februari 2013 kl. 21.00 attackerades Avijit Roy och hans fru Bonna Ahmed när de lämnade bokmässan. På vägen hem på gatan nära bokmässan blev Avijit huggen med yxa och machete i huvudet, nacken och bröstkorgen. Han klarade sig inte och dog påväg till sjukhuset. När hans fru ville rädda honom så högg de också frun i huvud, nacke osv. Men hon klarade sig och for tillbaka till USA.

Efter två månader mördade jihadister en annan mukto monas känd ung bloggare och författare som hette Ananta Bijoy Das när han skulle gå till jobbet. Han skrev fem böcker. Ananta kanske inte skulle ha mördats om han hade fått visum till Sverige. Han fick en invitation från Svenska Pen International för att delta med ett internationellt tal i Stockholm för yttrandefrihet i Bangladesh. Jihadisterna och islamisterna lugnade sig inte. Efter Ananta mördade de muktomonas  sju bloggare och sedan andra sekulära bloggare. Extremisterna fortsatte att döda också LGBT aktivister, fri tänkare professor och fortsätter.  Under maj månad 2018 mördade de en författare och bokförläggare som hette Shajahan Bacchu.

Vi vet att islamist jihadister ständigt är ute efter oss. De har mördat så många av våra vänner och vi har förlorat våra vänner. Våra familjer har fått massor av problem och lever med ett ständigt hot och hat från Islamisterna. Under så kort tid har plötsligt våra liv ändrats drastiskt av Islamist jihadisterna. Och regeringen har inte räddat oss. I stället visade det sig att regeringen är på islamisternas sida och regeringen uppfyller islamisternas krav. Men vi är inte fegisar och de som lämnade landet de ville rädda sina liv. Och samtidigt fortsätter vi vår kamp mot islamister jihadister och mot regeringen. Vi slutar aldrig att fortsätta skriva med våra pennor. Och en dag vinner vi över islamisterna det vet vi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.